Zöldségágyás kialakítása a kertben

Mángold a virágágyásbanHa kertes házban laksz, mindenképp ajánlom egy zöldségágyás kialakítását. Mindenkinek jó, ha finom, vegyszermentes zöldséget, fűszereket tud leszedni a saját kertjéből. A gyerekeknek pedig hihetetlen sikerélmény, ha látják az általuk ültetett növények fejlődését! A nagyobb ágyáson belül lehet a gyerekeknek egy kisebb részük, amit csak ők gondoznak. Ha végképp nincs hely, a virágágyásba is kerülhetnek zöldségfélék. Itt a képen is látszik, milyen jól mutat a vöröslő mángold a virágágyásban.

A sekélyen gyökerező fajtákat balkonládában, cserépben is lehet nevelgetni, így akinek nincs kertje, annak sem kell lemondania a saját termesztésű zöldségekről. Mi hónapos retket vetettünk balkonládába.

A zöldségágyás kialakítását ősszel érdemes elvégezni, kijelölni a határokat, felásni a területet. Ha van házi komposztáló, akkor a talajba áss be komposztot vagy marhatrágyát. Tavasszal, ahogy a talajra rá lehet menni, lazítsd fel a talajt és gereblyézd el szép egyenletesre. Vágd szét a nagyobb rögöket, szedd ki a köveket, gyökereket.

őszi talajmunka gyerekekkel

A zöldségágyást széltől, tűző napsütéstől védett helyen alakítsd ki. Kerülni kell a mélyen fekvő fagyzugos helyeket. Ha forgalmas, zajos út mellett laksz, attól mindenképp távol, a kert egy nyugodt, tiszta levegőjű szegletébe kerüljön az ágyás. Figyelj arra is, hogy az ágyás közel legyen a kerti csaphoz, ne kelljen a kannát messzire cipelni, és locsolótömlővel is jól elérhető legyen.

zöldségágyás kialakítása gyerekekkel

Milyen zöldségeket neveljen gyermeked?

  • mindenképp olyat válasszon, amit szeret, és szívesen gondoz! Ha valamit nem szeret megenni, biztos, hogy nem fogja nagy örömmel ápolgatni
  • olyan zöldséget, ami gyorsan nő, viszonylag hamar látszódik a fejlődés. pl.: hónapos retek, salátafélék, futóbab, sóska, spenót, cékla. Ne kelljen hetekig várni a csírázásra, így biztos elmegy a gyerek kedve az egésztől
  • olyat, ami látványos, színes, illatos, valamiért érdekes és amit könnyű nevelni pl.: tökfélék, borsó (ezeknek sok hely is kell!)
  • ne legyen a növénynek sok kórokozója, kártevője pl.: cukkini, sóska, hagyma
  • a gyerekek nagyon ügyesen teszik a földbe a kis dughagymákat és kihúzni is milyen klassz dolog az esti vacsi mellé a finom újhagymát!

Hozzászólások

Zöldségágyás kialakítása a kertben — 2 hozzászólás

  1. Nagyszerűek az anyagok. Fiatal, a kertekkel még csak ismerkedő gyerek számára igen egyszerű és frappáns kifejezéseket találtam.
    Még felnőtt fejjel is igen sok újat tudtam meg.