Tavaszi hagymás virágok ültetése


Ismered őket? Amikor a tavasz ébredezik, ezek a virágok adják kerted első díszeit. A következő sorrendben nyílnak:  nárcisz ültetése

 1. hóvirág
 2. krókusz
 3. nárcisz
 4. örmény gyöngyike
 5. jácint
 6. kerti tulipán

Hogy melyiknek van hagymája és melyiknek hagymagumója, és mi ezek között a különbség, azt már elmeséltem korábban ebben a bejegyzésben. Most a legismertebb hagymás virágok ültetéséről lesz szó.

A hagymákat csoportosítva, különböző tasakokban árulják. Ezeken rajta van az ültetési útmutató is. A zacskókat mindig nézd át, ne legyenek benne beteg, túl puha hagymák. És számold is meg őket, mert bizony előfordul, hogy nem annyi van benne, mint amennyi a tasakon fel van tüntetve. Amíg nem ülteted el őket, mindenképp száraz helyen tárold.

A virághagymákat tasakokban árulják

A hagymákat – hagymagumókat ősszel, szeptember-október hónapban ültesd el. Ha lehet, még október közepéig kerüljenek a földbe, így biztosan begyökeresednek. Azért kell őket ilyenkor ültetni, mert a virágok kifejlődéséhez elengedhetetlen a téli hideghatás. Ha ez elmarad, a hagymából nem fejlődik virág.

Ültetheted őket az egynyáriak közé, hisz azokat október vége körül úgyis kiszeded, így kora tavasszal nem marad kopár a virágágyásod. De kerülhetnek az évelő növények közé, fák alá vagy a fűbe is, igaz, így nagyon nehézkessé válik a fűnyírás.

tavaszi hagymások ültetése

A hagymákat csoportokba rendezd, így sokkal mutatósabb lesz a virágzás. Válassz ki egy napos helyet a kertedben, gyomláld ki és lazítsd fel a talajt. A hagymák alá és fölé pedig lapátolj egy kis komposztot, meglátod, meghálálják majd. Vigyázz, a tulipán és a nárcisz hagymái mérgezőek!

virághagymák ültetése ősszel

Az ültetési mélység a hagyma méretétől függ. Általában a hagyma átmérőjének 2-3 – szorosa az ideális mélység. A legmélyebbre ültesd a nárciszokat (kb. 15 – 20 cm), utána a tulipánokat, jácintokat (kb. 10 – 15 cm), legmagasabbra az apró hagymákat és a krókusz hagymagumóit (kb. 5 – 8 cm). A kisebb hagymáknak ültetőfával fúrj lyukakat, de a nagyobbaknak több hely kell, így azokhoz ültetőlapátot vagy ásót használj. Ültetés után takard be őket földdel és terísd le mulccsal, lombbal vagy szalmával. Ez véd a gyomosodástól, a téli fagyoktól és a tavaszi korai felmelegedéstől.

virághagymák ültetése gyerekekkel

Nárcisz

Nevét Narkisszoszról, egy görög mitológiai alakról kapta. Hallottad már a történetét? Narkisszosz egy gyönyörű ifjú volt, akibe sok nimfa beleszeretett, de ő mindegyiket elutasította. Ezért az egyik nimfa a megtorlás istennőjénél bepanaszolta őt, aki bosszút forralt ellene. Amikor Narkisszosz inni akart és odahajolt a folyó fölé, megpillantotta a tükörképét és rögtön beleszeretett . Addig gyönyörködött magában, míg teljesen elemésztette őt a saját maga iránt érzett szerelme. A nimfák már csak néhány szál nárciszt találtak a helyén, innen kapta a virág a nevét. A virág kissé maga felé hajlik, az önimádat jelképévé is vált. (forrás: Wikipédia)

a nárcisz nevének eredete

Napos helyre ültesd a hagymákat, árnyékos helyen elmaradhat a virágzás és olyankor csak szárat fejleszt. A nárcisz hagymáit nem kell felszedned, azt szereti, ha sokáig egy helyben maradhat. Az ültetést követő 3.- 4. évben virágzik a legszebben. Ha úgy látod, hogy nagyon besűrűsödött és szaporítani is szeretnéd, akkor szedd csak fel. Válaszd le a kis fiókhagymákat, amelyeket ősszel újra elültethetsz. Ha szeretnéd, hogy a lakásban már kora tavasszal nárcisz virágozzon, akkor ültesd a hagymákat egy cserépbe és így ültesd ki az ágyásodba. Amikor megjelennek rajta az első kis hajtások, tedd napos de még hűvös helyre (pl.: pince, lépcsőforduló). Ha megjelentek a bimbók, akkor vidd be a lakásba, de ne tedd nagyon meleg szobába mert akkor túl hamar elvirágzik.

a nárcisz hagymáit nem kell felszedni

Tulipán

Rengeteg fajtája van, hatalmas a választék belőle. Hazája Közép-Ázsia, Magyarországra a török hódoltság idején került. Szintén a napos helyet kedveli, foltokba ültetve mutat a legjobban. Ha a tulipán elnyílt, a virágokat távolítsd el, hogy ne képződjenek magok. Hagyd meg a leveleket és a szárat, mert ezek a hagyma felé továbbítják a tápanyagot. Csak akkor vágd le őket, ha már elszáradtak. A hagymákat 2-3 évente ajánlatos felszedni, különben besűrűsödnek és elaprózódnak. Ilyenkor kisebb virágokat hoznak vagy teljesen el is maradhat a virágzás. A felszedett hagymákat 16 – 20 C-on száraz, szellős helyen tárold. Szeptemberben válogasd ki a hagymákat, a betegeket, puhákat dobd ki. Válaszd le a kis fiókhagymákat, ezekből új tulipán fejlődik majd. És indulhat újra az ültetés!

Jácint

Neve szintén görög eredetű. A monda szerint az első jácintok a spártai király, Hüakinthosz földre hullott véréből nőttek ki. (forrás: Wikipédia)

jácint nevének eredete

A jácintnak nagyon finom illata van! Több színben is létezik, biztos Te is láttál már rózsaszín, fehér, lila színűt. A hagyma színéből következtethetsz a virág színére. A jácint hagymája minden évben egyre nagyobb lesz, mégpedig úgy, hogy belülről egy hagymapikkellyel vastagodik. Mivel a hagymája nagy, ezért ásóval készíts nekik egy gödröt és abba helyezd el őket.

jácint hagymák ültetése

Meglátod, ilyen gyönyörű lesz tavasszal!

 

virágzó jácint

Hozzászólások

Tavaszi hagymás virágok ültetése — 3 hozzászólás

 1. Köszönöm a sok jo tanácsot ! Az erkélyre fogunk késziteni kis kertet kedves hagymás virágjaimnak .

 2. Tisztelt cím
  Szeretném megkérdezni, lehetséges-e, hogy január végén bújjon ki a földből a nárcisz?
  Köszönettel Príma Viktória