Salátabár az ablakban

PollyDot / Pixabay

PollyDot / Pixabay

Néhány salátaféle ablakban is egyszerűen termeszthető, nem is kell hozzá kiskert! Pár levél friss saláta nagyon jólesik az esti vacsorához, főleg, hogy nem is kell érte elmenni a piacra vagy a boltba. A balkonládát díszítheted vidám spatulákkal, amelyekre ráírod, hogy mit vetettél. De választhatsz a webáruházunkban kapható különböző beszúrókból is. A balkonládába tégy virágföldet vagy komposztot, ebbe szórd a vetőmagokat. Használj rukolát, tépősalátát, madársalátát!

Tedd a szobádba egy napos ablakpárkányra, figyeld, ahogyan kicsíráznak!

Az elvetett magokat minden nap spricceld meg vízzel. Ha már nő a salátád, kiskannával is öntözheted óvatosan.

Nagyon gyorsan, 3-4 nap alatt kicsírázik a rukola, melynek íze kicsit hasonlít a földimogyoróra. Gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség, tartalmaz A, C és K-vitamint, vastartalma is magas. Friss levelét ropogtathatod magában, de teheted salátatálba, pizzára, szendvicsre is.

A madársaláta egy kicsit lassabban csírázik, mint a rukola, de ha türelmes vagy, kb. 4-6 héten belül finom, élénkzöld, egészséges salátát szüretelhetsz az ablakból! Kis termetű salátanövény, mely nagyon fontos C-vitamin forrás. Mezei vagy galambbegy salátának is hívják. Egész éven át termesztheted a lakásban. (A képen tépősaláta és madársaláta látható)

Tépősaláta balkonládában

A római saláta vagy más néven kötözősaláta nagy, laza fejet képző salátaféle. Levelei hosszúkásak, függőlegesen állnak. Sokkal ropogósabb és keményebb, mint a fejes saláta. Fogyassz belőle minél többet, hisz magas a rosttartalma. Található még benne A, C és K-vitamin illetve olyan fontos ásványi anyagok, mint például a folsav és a mangán.

Kitűnően termeszthetők balkonládában a tépősaláták. Ezek nem képeznek fejet, mint a fejessaláta, csak zsenge leveleket, amelyekből folyamatosan vághatsz magadnak. Ilyenek például: Amerikai barna, Lollo Rossa (vörös fodros saláta), Lollo Bionda (zöld fodros saláta). Ezeket is egész évben vetheted, finom, dekoratív, ropogós levelekkel ajándékoznak majd meg!

 PublicDomainPictures / Pixabay

PublicDomainPictures / Pixabay

Na, melyiket fogod kipróbálni?

A hozzászólások le vannak tiltva.