Pikírozzunk együtt!

Palánták tűzdelése és kiültetésük ideje

A Nevelj Te is Palántát! című bejegyzésben arról olvashattál, hogy melyek azok a zöldségek, amelyeket mindenképp palántáznod kell. Megtudhattad, hogyan és mikor vesd el a magokat. Ha a növényeiden 2 kis levélkét látsz, akkor eljött a tűzdelés, más néven pikírozás ideje. Ez az igazi gyerekeknek való feladat! Hisz kis kezeddel könnyebben el tudod végezni ezt, mint a felnőttek!

A kis növényeket ültesd át teljesen tiszta cserépbe/tejfölös/joghurtos pohárba, mindegyikbe csak egy növényt tegyél. A dobozok alját előzőleg ne felejtsd el kilyukasztani, hogy a felesleges öntözővíz ki tudjon folyni. Az ültetéshez mindig új földet használj, hogy elkerüld a különböző gombás betegségek terjedését. Ha beteg növénykét találsz, dobd ki!

palánták tűzdelése

Fogj egy kiskanalat, ezzel óvatosan emeld ki a kis palántát a földből. Vigyázz, a gyökere nehogy megsérüljön, a szára nehogy eltörjön! Az új földbe ujjaddal vagy kiskanállal készíts egy széles lyukat, ide helyezd be a palántát pont olyan mélyre, amilyen mélyen az előző helyén is volt. Vigyázz arra, hogy a gyökerek ne hajoljanak fel!

palánták tűzdelése kiskanállal

Óvatosan nyomkodd meg a földet az ujjaiddal. Amikor végeztél, locsold meg a palántákat de nagyon finoman, nehogy kidőljenek a helyükről! Ezután tedd őket világos helyre, még mindig bent a lakásban, de olyan melegre már nincs szükségük, mint a csírázáshoz. A tűzdelés azért hasznos, mert a palánta gyökere ezután sokkal szerteágazóbban fejlődik majd, így jobban fel tudja venni a tápanyagokat és erősebb lesz.

paprika palánták tűzdelés után

A vetőmagok tasakján található kiültetési időpontot megelőző héten meg kell kezdened a palánták edzését. No nem kell velük kimenni a pályára sportolni, egyszerűen tartsd még őket a lakásban, de szellőztess többször, tedd őket egyre naposabb helyre. Ezután vidd ki őket naponta néhány órára a szabadba (erkélyre, teraszra), egyre hosszabb időszakokra. Meg kell szokniuk a kinti körülményeket, hiszen eddig a szobádban nevelkedtek. Pár nap múlva már kint is hagyhatod őket egész napra. Ha éjszakára még fagyokat jósolnak, hozd be őket, nehogy kárba vesszen minden eddigi munkád!

paprika palánták edzése

paprika palánták nevelése A palánták kiültetésének szokásos időpontjai (ezeket természetesen befolyásolják az éppen aktuális időjárási körülmények):


Március közepe – április eleje: káposzta- és salátafélék

Április vége – május közepe: paradicsom

A tavaszi fagyok, általában május 15. után: paprika, csemegekukorica, tojásgyümölcs, kabakosok (uborka, dinnye-, tökfélék)

Május végén: zeller

Nyár közepén újra ültetheted: saláta- és káposztafélék

 

A palánták ültetésénél nagyon fontos az, hogy milyen távolságra ülteted őket egymástól. Ha túl közel vannak, nem érzik jól magukat, nem kapnak elég fényt, nem fejlődnek kellőképpen. De ha nagyon messze vannak egymástól, akkor nem használod ki eléggé a rendelkezésedre álló területet. Ezért mindig nézd meg a vetőmag tasakján, hogy milyen sor- és tőtávolságra ültetendő az adott palánta. Maradjunk az eddigi példánknál, a paprikánál, persze ennek is rengeteg fajtája van. Általában a sortávolság 50 cm, ez azt jelenti, hogy ha két sor paprikát ültetsz, ezek legalább 50 cm-re legyenek egymástól. A tőtávolság 20 cm, tehát a sorokban az egyes palánták ne legyenek közelebb egymáshoz 20 cm-nél.

A paradicsom- és paprika palántáit karózni kell, locsold őket naponta, és húzd ki a körülöttük megjelenő gyomokat!

Ugye, mennyi mindent tudsz már? Fogj bele bátran! Sok sikert!

 

A hozzászólások le vannak tiltva.