Nevelj Te is palántát!

Nevelj Te is palántát!Lassan vége a farsangi időszaknak, közeledik február vége. A hófoltok eltűnnek a kertből, a hóvirágok gyönyörűen pompáznak és a tavaszi hagymás virágok is kezdenek előbújni. Remélem, a januári hosszú délutánokon megbeszéltétek a családdal, hogy mit szeretnétek ültetni a kertbe. Ha ügyesek vagytok, akkor már a vetőmagokat is beszereztétek. Ha nem, akkor tegyétek meg minél előbb, főleg azért, mert itt a palántanevelés ideje!

Miért szükséges a palántanevelés? Miért nem szórjuk a magokat közvetlenül az ágyásba? 

A magokat csak akkor vetheted el szabadföldbe, ha a kertben a talaj kellően felmelegedett. Ez kell ahhoz, hogy a mag kicsírázzon. Vannak olyan zöldségek, amelyeknek több időre, akár hónapokra is szükségük van ahhoz, hogy a magból a növény kifejlődjön és leszedhesd az érett termést. Ezt az időt hívják tenyészidőnek. A hosszú tenyészidejű növények nem érnének be időben, ezért segítened kell nekik. Ezt úgy teheted meg, hogy korábban veted el őket és a lakásban nevelgeted a kis magoncokat addig, amíg elérkezik a kiültetés időpontja. A palántaneveléssel lerövidíted a tenyészidőt, erős palántáid lesznek és hamarabb szüretelheted a saját magad termesztette finomságokat.

paradicsom palántázása

Természetesen nem csak zöldségeket szokás palántázni, hanem bizonyos egynyári virágokat is, melyeket a májusi fagyok előtt nem lehet kiültetni. De erről majd később lesz szó.

Melyek azok a zöldségfélék, amelyeket mindig palántáról kell nevelni? Ezek a paradicsom, a zeller, a padlizsán (tojásgyümölcsnek is hívják) és a spárga.

Melyek azok, amelyeket helyrevetéssel és palántáról is lehet nevelni? Ilyenek az uborka, a tök- és dinnyefélék, saláta, cukkini, a patisszon (csillagtök) és a bimbóskel.

Az alábbiakat pedig nagyrészt palántázzák: paprika,  póréhagyma, fejes káposzta, karfiol, brokkoli, karalábé.

Mikor kell elvetni a magokat?

Ehhez segítséget találsz a vetőmag tasakján, ahol a kiültetés idejét is megadják. A palántanevelés ideje több hét, növényenként változó. Vegyük például a paprikát. Ebből is több fajta létezik, palántanevelési idejük kb. 8-10 hét. A paprikát a májusi fagyok (V. 15.) után lehet szabadföldbe ültetni. Tehát ahhoz, hogy megtudd, mikor kell a magokat elvetned, vissza kell számolnod 8-10 hetet a kiültetés időpontjától. Így a paprika magvetésének ideje március elején van. Körülbelül ekkor illetve kicsit korábban vetheted a paradicsom és a zeller magjait is.

A palántaneveléshez a vetőmagokat nem a végleges helyükre, hanem balkonládába, cserepekbe vetheted. A föld lehetőleg laza, jó vízáteresztő legyen.

paprika magok vetése balkonládába

Figyeld csak meg a vetőmagokat, mennyire különbözőek! A zeller magja például olyan apró, hogy ezer darab mag tömege 0,3 – 0,5 gramm, ezt hívják ezermagtömegnek. És ha megnézel egy tökmagot? Ez 400 – szor nehezebb a zellernél, 150 – 200 gramm az ezermagtömege. Ez kb. olyan, mintha egy cica és egy elefánt súlyát hasonlítanád össze. Mivel a zeller magja ennyire apró és igen lassan csírázik, mindenképp palántáznod kell. Viszont a spárgatök magját május elején elvetheted a kiskertedbe anélkül, hogy előtte palántát neveltél volna belőle.

vetőmagok ezermagtömege

Olvasd el a vetőmag tasakján található utasítást és aszerint vesd el a magokat. Ezután a ládát, amelybe vetettél, tedd meleg, világos helyre a lakásban. A legjobb hely erre a fűtőtest feletti belső ablakpárkány, itt a magok hamar kicsíráznak majd. Ne engedd, hogy a föld kiszáradjon, de csak óvatosan, eleinte spriccelve locsolj, nehogy kimosd a magokat.

Figyeld a növényeidet, milyen szépen fejlődnek! Ha 2 levélkét látsz rajtuk, akkor elérkezett a tűzdelés ideje. Hogy pontosan mit kell most tenned, ide kattintva olvashatsz róla!

palánták tűzdelése

Hozzászólások

Nevelj Te is palántát! — 3 hozzászólás

  1. Ha én a paprikát lemagozom és hagyom száradni és ugy ültetem el abból lesz valami??
    írj

  2. Természetesen lehet így is, ha a magok csíraképesek maradnak, és megfelelőek a palántanevelés körülményei. Sok sikert!

  3. Zsuzsa mi évekig így csináltuk, sőt a paradicsommal is. De most bolti magból fogjuk ültetni, mert nem szedtem magokat.