Lucabúza vetése

Hallottál már a lucabúzáról? December 13-án ünnepeljük Luca napját, az ekkor elvetett, csíráztatni való búzát hívják lucabúzának vagy karácsonyi búzának. Ez nem kifejezetten magyar szokás, hisz korábban jellemző volt Indiára, Itáliára és Kis-Ázsia egyes részeire is. De mindenhol ugyanazt a célt szolgálta: a búza fejlődéséből következtettek arra, hogy milyen lesz a jövő évi termés.  Az első magyar írásos emlék a XVIII. századból Kolozsvárról való és Telegdi István nevéhez fűződik, aki így írt róla:

„Sok jó régi szántóvető emberektől hallottam, hogy István Király napján, három edénykében, egy-egy kis egyféle búzát kell vetni, úgy hogy az egyik edény jegyezze: Szeptembert, a másik: Októbert, a harmadik pedig: Novembert, s minekutána kikél, nézze meg a gazda: melyik hónapot jegyző edénybeli búza mutatja magát, s abból vessen, mert nem vallja kárát…”

A gazdaasszonyok régen kis tányérkákba búzát szórtak, naponta meglocsolták. Ha a búza karácsonyra 30–40 cm magasra nőtt, a következő évi búzatermés jónak ígérkezett. Néhol gyertyát vagy pohárban égő olajmécsest állítottak a növekvő búza közepébe. Ha a búzaszárak között alig szűrődött át egy kis fény, az gazdag termést jósolt. A kihajtott búza a karácsonyi asztal dísze lett.

Tudod, mit csináltak karácsony után a lucabúzával? Megetették a jószágokkal, baromfival, szarvasmarhával. Ezzel biztosították az állatok jó egészségét, bőséges gyarapodását a következő esztendőre.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon (http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1391.html)

Se földünk, se jószágunk nincs, mégis van lucabúzánk! Szép dísze lesz majd a karácsonyi asztalnak!

Hogyan vesd el a lucabúzát?

Először is kell hozzá búza. Ha városlakó vagy, nem is olyan egyszerű beszerezni. Ha van a közeledben biobolt, ott biztos találsz. De kapható gazdaboltban is. Nem kell sok, 1-2 maréknyi elegendő.

A búzát 12 órára be kell áztatni, hogy könnyebben kicsírázzon. A legegyszerűbb, ha 1 éjszakára beteszed egy vízzel teli tálba, és másnap veted el. Keress bármilyen cserepet, edényt, akár tejfölös poharat, lyukaszd ki egy kicsit az alját, hogy a felesleges víz el tudjon folyni.

Tegyél földet a cserepedbe, majd szórd bele a búzát. Végül egy vékony réteg földdel takard be a búzaszemeket. Ha ez elmarad, az sem probléma:) Locsold meg, majd tedd napos, meleg helyre.

lucabúza vetése

Locsold minden nap és figyeld, ahogyan nő! Ha átlátszó cserépbe vetetted, akkor megfigyelheted, hogyan fejlődnek a gyökerek! Ha karácsonyra szép sűrű lesz a búzád, akkor jövőre jó termésre számíthatsz!

lucabúza átlátszó cserépben

A hozzászólások le vannak tiltva.