Dughagymát a földbe!

dughagyma, vöröshagyma Elérkezett a március vége. Az éjszakák még elég csípősek, de már érezzük a tavasz közeledtét. Szervezetünk pedig nagyon vágyik már a friss zöldfélékre! Ugye Te is szeretnél vitamindús, ropogós hagymát a kiskertedbe? Ültess vöröshagymát! Amellett, hogy nagyon egészséges, remekül védi a többi növényedet a kártevők ellen. Dughagymát vegyél, így gyorsan látod majd az eredményt és nagyon egyszerű dolgod lesz, figyelj csak!

 • a jól fellazított és elgereblyézett zöldségágyásba ültetőfával készíts lyukakat
 • a lyukak egymástól kb. 8-12 cm-re helyezkedjenek el, hogy a hagyma a föld alatt rendesen ki tudjon fejlődni
 • ha inkább újhagymát szeretnél rágcsálni, akkor ennél jóval sűrűbben is ültetheted (4-6 cm)
 • az elkészült lyukakba 5-7 cm mélyen duggasd a kis hagymákat
 • nagyon figyelj, hogy a hagyma gyökeres része kerüljön alulra, nehogy fordítva tedd a lyukba!
 • ha mindet elültetted, kis gereblyéddel terítsd rá a földet. A hagymácskák legfelső részét kb. 2-3 cm vastagon fedje be a föld
 • most már csak locsolni és figyelni kell!

dughagyma ültetés, duggatás

A vöröshagymának (Allium cepa) igen sok fajtája van, mind fontos vitaminforrás. Tartalmaznak A, B1, B2, B6 és C vitamint, káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot és kevés vasat is. Ráadásul távol tartja a baktériumokat is! Újhagymának fogyasztva nagyon finom az esti vacsorához, zsíros, körözöttes, vajas kenyér mellé. Ha nincs kerted, de szeretnél újhagymát harapdálni a szendvicsed mellé, egy balkonládában is nevelheted az ablakodban!

újhagyma balkonládában

Ha teljesen kifejlett vöröshagymát akarsz szedni a földből, arra kb. július végén – augusztus elején kerülhet sor. Honnan látod, hogy már jó? Onnan, hogy a szár megdől, a hagyma külső buroklevele pedig elszíneződik.

A dughagymát folyamatosan ültethetitek a tavasszal-nyáron, lehetőleg a többi zöldségnövény sorai közé, hisz riasztja a kártevőket! Ha a sárgarépa mellé kerül egy sor vöröshagyma is, akkor a sárgarépalégy azonnal továbbáll, mert utálja a hagyma szagát!

kifejlett vöröshagyma

Hozzászólások

Dughagymát a földbe! — 15 hozzászólás

 1. Szerencse,hogy olvastam ,mert már ültetni akartam

 2. miért nyüvesedik a dughagyma miután ki nö a földböl tehát a zöldhagyma miután megnö és kihuzom a földböl látszik a szélén egy sárga vonalacska abban márt van kukac mit lehet vagy kell ez ellen csinálni

 3. A hagymát a hagymaormányos és a hagymalégy is károsítja, ezek ellen kell védekezni a megfelelő szerekkel (gazdaboltokban kaphat felvilágosítást). Vegyszermentes védekezés: ahogy a cikkben is írtam, jó, ha a sárgarépát és a hagymát egymás mellé ülteti, mert egymás kártevőit riasztják. Használhat Biokal tápkockát is a sorok közé, ez is riasztja őket. Itt beszerezhető: http://www.biokiskert.hu/yis/index.php

 4. Azt szeretném megkérdezni, hogy jövőre a hagymát más helyre kell e ültetni, illetve a zöldséget jövőre ültethetem ugyanoda, ahol az idén volt? Ha nem, akkor a hagyma helyére lehet?
  Köszönöm

 5. Kedves Anikó! A vöröshagymát érdemes évente új helyre telepíteni, hogy megelőzzük a kártevők, kórokozók elterjedését. Ugyanarra a területre 4-5 évente kerüljön vissza.

 6. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni annak érdekében hogy a dughagyma ne magozzon fel. Mert így télire nem tudom eltárolni.
  Köszönöm

 7. Kedves Attila! Érdemes olyan fajtát választani, mely felmagzásra kevésbé hajlamos, vagy amelyet hőkezeltek a felmagzás elkerülése érdekében.

 8. Kedves Szakértő!Az lenne a kérdésem,hogy március első hetében eldugdostam a hagymát (március 8)mikorra nő meg annyira ,hogy negfelelhen az élelmiszer szabályoknak?

 9. Én októberben szeretném a dughagymáimat elültetni. 8-10 cm távolságra és 5-6 cm mélyre ültetem tavasszal szedhetem fel mint újhagyma?

 10. Kedves olga! Igen, ahogy írta, 5-6 cm mélyre kerüljenek a hagymák most októberben.Sok sikert a termesztéshez!

 11. Kedves Eszter! Ez a hozzászólás nagyon elkerülte a figyelmemet, elnézést, lehet, hogy már aktualitását is vesztette. Sajnos nem vagyok otthon ebben a témában, nem ismerem az élelmiszer szabványokat, kérem, hogy nézzen utána más forrásból.