Cukkinik erdejében

a cukkini gyerekekkel is könnyen termeszthetőHatalmas cukkinik nőnek a kertünkben! A cukkini kiválóan alkalmas gyerekkertbe, hiszen egyszerűen, magról vethető. Gondozása tulajdonképp a locsolásból áll, betegsége, kártevője alig akad. Sokféleképpen felhasználható a konyhában. Mivel a gyerekek látják a gyors fejlődést, a termesztése igazi sikerélményt okozhat számukra.


Ismeritek a cukkinit? Mesélek róla egy kicsit. A tökfélék családjába tartozik, tehát rokona a spárgatöknek, csillag- és sütőtöknek is. Termését úgy hívják, hogy kabaktermés, hosszúkás, zöldes vagy sárga színű, de van csíkos is. Hatalmas levelei vannak, ha megérinted, picit megszúrja a kezed mert ún. serteszőrök vannak rajta. Mivel a növény nagy helyigényű, csak akkor ültesd, ha elfér a zöldségágyásodban. A mi ágyásunk sem túl nagy, de elfér benne 5-6 bokor.

a cukkini gyerekekkel is könnyen termeszthető, virága ehető

Minden évben az ágyás már részére vesd a magokat, önmaga és más tökféle után 4-5 évig nem termeszthető.

A magja úgy néz ki, mint a tökmag, csak kisebb. Ezeket a magokat vesd el szabadföldbe április-május környékén, de ha biztosra akarsz menni, csak a májusi fagyok után.  Mindenképp napos helyre vesd, különben nem fejlődik szépen. Az ágyásodat ősszel ásd fel és dolgozz bele komposztot vagy szervestrágyát, így jut bőséges tápanyaghoz a cukkinid. A magokat 2 – 5 cm mélyre kell ültetni. Lehet egy sorba is, de mi évek óta fészekbe ültetjük. Ez azt jelenti, hogy a kezeddel vagy kis ásóddal kialakítasz egy kisebb mélyedést és ebbe szórsz 3 magot.

A cukkini gyorsan nő. Nagyon szereti a vizet, locsold rendszeresen. Figyeld, mert néha a meztelencsigák megrágcsálják.  A terméseket egy éles késsel levágva kell leszedni. Magas a rost- és víztartalma, így a nyári melegben nagyon jó alapanyaga ételeinknek. Ha nem tudjátok egyszerre mind megenni, akkor tegyétek a hűtőszekrénybe, ahol 5-7 napig tárolható.

a cukkini magról vethető

És mi minden készíthető belőle? A kis zsenge cukkinik nyersen salátába vágva fogyaszthatók. Lehet grillezni, tárcsán sütni, párolni. Egy póréhagymával és egy krumplival megfőzve finom tejszínes cukkinilevest készíthetünk belőle. Lehet rántani, a nagyobb cukkinikat pedig félbevágva, magvait kikaparva megtölteni és sütőben megsütni. A rakott krumpliba is mehet egy sor cukkini illetve a lecsót is feldobhatjuk vele. Ha már tényleg nem tudunk vele mit kezdeni, akkor pürésítve rakjuk be a fagyasztóba, jó leves alapanyag. Mivel kevés a szénhidrát- és a kalóriatartalma is, ezért diétás étrendbe is jól beilleszthető.

a cukkini virága egylaki

Tudtad, hogy a cukkini virága is ehető? Mediterrán országokban nagyon kedvelt csemege, készítik rántva, palacsintatésztában kisütve, de salátába is nagyon jó. Egész nyáron folyamatosan virágzik, virága nagy, sárga színű, egylaki,  ami azt jelenti, hogy ugyanazon a bokron vannak hím- és nővirágok is. Ezért van az, hogy ha megnézed a cukkini bokrod közepét, látod, hogy nem minden virágból lesz termés.

Ha idén már nem is, de jövőre, ha a kiskerted tervezed, ki ne felejtsd belőle a cukkinit!

cukkini termesztése

Vicces formájú termésünk is lett, amit kanyarcukkininek neveztünk el:)

Kanyarcukkini! Könnyű szállítani

A hozzászólások le vannak tiltva.