Sütőtök krémleves

Itt a sütőtök szezon! Csak úgy magában megsütve is nagyon finom csemege. Nemrég vettem egy kisebb méretű sütőtököt, az egyik feléből meg pár szem savanykás almából a sütőben köret készült a tepsis hús mellé. Igazi őszi ebéd volt és a gyerekeknek is nagyon ízlett. A tök másik feléből pedig krémlevest készítettem az alábbi módon:

 

  Hozzávalók: 

  • egy kicsi vagy egy fél sütőtök
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 liter húsleves (ha nincs, a leveskockából készült is megteszi)
  • 250 ml főzőtejszín
  • ízesítéshez méz, szerecsendió, őrölt kömény, só, bors

A sütőtököt megmosom, majd összeszedem minden erőmet, keresek egy vágódeszkát meg egy jó éles kést és a tököt héjastul közepes darabokra vágom (kb. akkorákra, mint a fenti képen). A magokat eltávolítom.

Kuktában olajon megfonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát, majd ráteszem a sütőtök darabokat. Előveszem a húslevest, ha nincs, 1 liter forró vízben feloldok egy bio leveskockát. Beleöntöm a kuktába. Teszek hozzá sót, borsot, késhegynyi őrölt szerecsendiót és ízlés szerint őrölt köményt. Lefedem a kuktát és a forrástól számítva 15 percig főzöm.

Óvatosan leveszem a fedőt, és a levest felöntöm 250 ml főzőtejszínnel (ha ez kevésnek bizonyul, egy kis tejet lehet még hozzáadni). Ízesítem még egy kis mézzel vagy cukorral, ha kell, sózom, borsozom. Egyet forralok rajta majd az egészet egy botmixerrel összekeverem.

Pirított tökmaggal, pirítós kenyérrel vagy grissinivel tálalom.

Jó étvágyat hozzá!

A hozzászólások le vannak tiltva.