Kovászos uborka készítése

Kovászos uborka készítéseNyáron kifejezetten jólesik a nagy melegben a kellemes ízű “koviubi”, ami ráadásul nagyon egészséges is! Eheted magában vagy savanyúságnak főétel mellé, de a leve is igen frissítő. Elkészítése nagyon egyszerű, jó kis családi program a nyári szünidőre. Csak vigyázz, mert ha koviubi-függő leszel, folyamatosan gyárthatod az újabb adagokat:)

 

A piacon kovászolni való uborkát vegyél. Érdemes kisebbeket választani, és nézd meg azt is, hogy ne legyenek túl puhák! Kell még egy csokor kapor, néhány gerezd fokhagyma, 1-2 szelet kenyér, só, víz és tiszta üveg (az uborka mennyiségétől függően).

Mosd meg alaposan az uborkákat. Én ezt egy tiszta mosogatószivacs dörzsis felével szoktam elvégezni. Ezután az uborkák végeit vágd le és kóstold meg, hogy nem keserűek-e. Ha igen, vágd le a keserű részt teljesen, mert az egész megromolhat tőle. Az uborkákat ezután vágd be hosszában kb. 3-4 helyen, de ne vágd őket teljesen végig, hogy ne essenek szét. Közben forralj fel annyi vizet, amennyivel az egész adagot leöntöd majd. Ha kell, kérd felnőtt segítségét! Tegyél a vízbe literenként 1 evőkanál sót.

A kaprot rázogasd meg, hátha lakik benne valaki, majd bő vízzel öblítsd le. Pucolj meg pár gerezd fokhagymát is (ízlés szerint). Vágj 1-2 szelet kenyeret, amit majd az uborkák tetejére teszel.

A tisztára mosott üveg aljára tegyél kaprot, majd hosszában állítsd bele az üvegbe az uborkákat. Helyezz közéjük pár kaporszárat és a fokhagymagerezdeket. A tetejére is tegyél még egy kis kaprot, majd óvatosan öntsd fel a már felforralt sós vízzel. A tetejére tedd a kenyérszeleteket, majd az egészre helyezz rá egy kistányért vagy kisebb fedőt. Tedd meleg helyre. Az erjedéstől valószínű, hogy kifolyik egy kis lé, ezért ajánlatos az üveg alá egy tálkát is tenni.  Ha jó meleg van, kb. 3-4 nap alatt megkovászolódnak az uborkák. A levet folyamatosan pótold a tetejéről, mindig minden uborkát fedjen be a lé. Ha kész, tedd az uborkákat egy tiszta üvegbe, szedd ki a kenyeret, kaprot, és egy szűrőn át szűrd rá a levét. Tedd a hűtőbe. Ezután már csak egy feladat van: megenni!

Jó étvágyat!

Kovászos uborka készítése

A hozzászólások le vannak tiltva.