Meztelencsiga – házatlan csiga

meztelencsiga - házatlan csiga és kártételeBevallom, ennél jobban nem undorodom semmitől a kertben. Főleg a csapadékos időszak után jelennek meg tömegesen. Nem szeretik a fényt, a nappali időszakot a talajba húzódva töltik.

A meztelencsiga kártétele jellegzetes, szinte látni lehet a harapásnyomokat a leveleken. Abból is tudjuk, hogy itt járt, hogy fényes csiganyálat húz maga után.Több fajtája is van, például a kerti vagy a nagy meztelencsiga, ez utóbbi akár 20 cm-es is lehet!

A gyerekek homokozóját egy vastag védőfóliával szoktuk letakarni éjszakára, de ennél valami jobbat kéne kitalálnunk. Ugyanis a csigák igen szeretik a homokozó gerendája és a fólia közti nedves helyet. Reggel, mikor leszedem a fóliát, ott tanyáznak körben, én meg hanyatt-homlok menekülök.

Ráadásul az összes kedves növényem és salátám megrágcsálják! Egyszer ültettem 4 évelő szarkalábat, 2 nap múlva tarra rágták a csigák.

Lehet kapni különböző mérgező granulátumokat az irtásukra. Ezek elég veszélyesek, főleg, ha kisgyermekünk van. A látvány sem túl szép, hisz másnap csigatetemek hevernek kertünkben. Ráadásul a mérgezett csigákat más állat is megeheti.

A meztelencsigák igen kedvelik a sört! Ezzel gondolom nincsenek egyedül. Jó védekezési mód, ha a talajba enyhén besüllyesztve sörrel teli csapdákat állítunk, a csiga belemasíroz és megfullad. Ha mégis kijönne, akkor másnap megnézhetjük, milyen egy részeges meztelencsiga. Állítólag szeretik a citrushéjakat is. Tegyünk le egy fél grapefruit- vagy narancshéjat a földre, ha megtelik csigával, dobjuk ki.

házatlan csiga

Sok helyen sózzák a csigákat. Mint ahogy télen az utat sem sózzuk, ne kövessük ezt a szokást mert kifejezetten veszélyes a környezetre!

Természetes ellenségeik a békák, varangyok, gyíkok, madarak, vakondok, sünök, futrinkafélék. Egyszer egy Tv műsorban láttam, hogy az indiai futókacsának ez a kedvenc eledele (szegény pára) és ha egy ilyen szaladgál a kertben akkor garantált a csigamentes terület. Lehet, hogy egyszer kipróbálom!

Hozzászólások

Meztelencsiga – házatlan csiga — 2 hozzászólás

  1. az egyetlen élőlény, amire nálunk is lehet használni az undorító szót… hatásos védekezés szerintem csak a férj és lapát általi szétszabdalás (ill. az aszályos nyár)
    Alam Titchmarshnak volt egy kísérlete, amiben többféle védekezési mód szerepelt, egyik sem volt hatásos, sajnos. Mérget én is vettem, de a gyerekek és macska miatt nem használtam eddig.

  2. Alan Titchmarsh kisfilmjét én is láttam, nagyon szórakoztató volt egyébként.