Madárlakoma – mivel és hogyan etesd a madarakat?

Mivel és hogyan etesd a madarakat télen?Borongós, hűvös november van. Közeleg a tél, fagyosak az éjszakák. Ilyenkor gondolnod kell hasznos kerti barátainkra is. Hisz a pici madarak már nem sokáig találnak maguknak eleséget a természetben. Még akad ennivaló a kertekben, mezőkön, főleg termések, magvak formájában. De ha lehullik az első hó, a madarak nem találnak maguknak megfelelő táplálékot. Ha azt akarod, hogy átvészeljék a telet, most kell elkezdened az etetésüket. Ha nem tudod, hogyan és mivel etesd őket, olvass tovább!

Mikor kell megkezdeni a madarak etetését?

Egyáltalán nem mindegy, hogy az év melyik időszakában eteted a madarakat. Magyarországon az első őszi fagyok beálltától (október-november körül) kell megkezdeni az etetést. Ha a nyár nagyon meleg és száraz volt, akkor akár már szeptemberben is hozzákezdhetsz.

zöldike a madáretetőn

Mikor kell az etetést befejezni?

Április közepe felé, amikor a madarak elkezdenek költeni.

Miért van ez így? Április közepén általában már éledezik a természet, rügyeznek a fák, a bokrok. Ilyenkor kezdenek megindulni a hajtások, a friss fű és az apró növények is elegendő táplálékot biztosítanak a madaraknak. Megjelennek az apró rovarok is. Mivel elegendő természetes eleség áll ilyenkor a madarak rendelkezésére, nem szükséges őket hozzászoktatnod ahhoz, hogy továbbra is az általad kitett magvakat fogyasszák.

a fekete rigó kedvence, a földigiliszta

A kis fiókák lassan kibújnak a tojásból. Még a magevő madarak (pl.: zöldike, meggyvágó, erdei pinty, tengelic) fiókái is rovarokkal táplálkoznak. Ha ebben az időszakban is kiteszed a magkeveréket nekik, akkor a fiókákat azzal etetik majd és nem a számukra tápláló rovarokkal. A fiókák a gyomrukban felhalmozódott magokat nem tudják rendesen megemészteni és elpusztulnak. Ráadásul ha a madarakat folyamatosan etetnéd, akkor nem lennének rákényszerülve arra, hogy beszerezzék a számukra szükséges, a természetben is előforduló eleségeket. A rigók és a cinegék etetésére sincs már szükség, hisz áprilisban megjelennek az ő kedvenc csemegéik is a kertben: a földigiliszták és a csigák is. Így Te is jól jársz, hiszen a csigák óriási kárt okoznak a friss hajtásokban!

a rigók és cinegék kedvence a csiga, ezért áprilisban már ne etesd a madarakat!

Az etetés szempontjából igen fontos a kora tavasz, a március közepétől április közepéig tartó 1 hónap. Főleg a magevő madarak lehetnek ilyenkor gondban, hisz nem találnak maguknak természetes forrásból származó, ősszel képződött, lehullott magokat, virágzatokat. Ráadásul a növények fejlődése sem indul még meg ilyenkor. Ezért a kora tavaszi madáreleség ne csak napraforgómagot, hanem kölest és apró magvakat is tartalmazzon.

Ha az etetést egyszer elkezdted, ne hagyd abba, mert a madarak számítanak a folyamatosan kitett eleségre!

széncinege a madáretetőn

Mivel etesd a kerti madarakat?

Fő táplálékuk az olajos magvak, ipari napraforgó, köles, muhar, állatkereskedésben kapható madaraknak való magkeverék. Ezeket a földre szórva is tálalhatod, de megteszi egy használaton kívüli virágalátét is.

a magkeveréket virágalátétben is tálalhatod a madaraknak télen

Fontos még az állati zsiradék, faggyú, nem sós szalonna, vaj vagy a cinkegolyó kiakasztása.

a madarak egyik kedvenc eledele télen a cinkegolyó

Mi az, amit felhasználhatsz a konyhából?

Megmaradt főtt zöldség, főtt rízs, főtt tészta, ezeket szívesen fogyasztják. A nyers zöldséget nem eszik meg a madarak. Ha van olyan sajtod, amit már nem ennél meg de kidobni sajnálod, reszeld le vagy tedd a madáretetőbe.

A kerti énekes madarakat tilos kenyérrel, morzsával etetni! Gyomor- és bélgyulladást, és a madarak pusztulását okozhatja.

A madarak szeretik a gyümölcsöket is, olcsóbb almát, körtét kínálhatsz nekik. Ezeket húzd fel egy faágra, mint egy szalonnasütő nyársra, jó eleség lesz az éhes madaraknak. De kisebb darabokra vágva beteheted az etetőbe vagy a földre is. Ha télen az alma nagyon fagyos lett, csurgass rá egy kis meleg vizet, így hamar megpuhul.

az almát ágra felhúzva tálaljuk a madaraknak

A mi kertünkbe gyakran azért nem merészkednek be a madarak, mert a környékünkön sok a macska. Ha Nálad is ez a helyzet, javaslom, hogy a porfürdőt, itatót, etetőt ne tedd le közvetlenül a földre. Próbáld meg minél magasabb helyre tenni vagy felfüggeszteni. Habár, mint a képen látható, a macskáknak néha ez sem jelent akadályt.

cica a madáretetőben

A madarak itatása

Az itatás az egész év folyamán szükséges, hisz télen a víz befagy, nyáron a nagy szárazságban pedig elpárolog. A madarak a vizet nem csak ivásra, de fürdésre is használják.

A madarak a vizet nem csak ivásra, de fürdésre is használják

Készítette: Orbán Zoltán/mme.hu

Téli itatás: műanyag virágalátétbe engedj csapmeleg vizet. Így ha a víz be is fagy, enyhe hajlítgatással eltávolíthatod a tálból a jeget. Az itatót a legnaposabb helyre tedd, ezzel késleltetheted a befagyást. Ha a víz már megfagyott, engedj kézmeleg vizet a jégre és a tálka aljára is. Oldj fel az itató vizébe egy kevés cukrot is, ez természetes fagyállóként működik.

A madarak a vizet nem csak ivásra, de fürdésre is használják

Nincs kerted, de Te is etetnéd, itatnád a madarakat? Semmi gond! A balkonon sőt még egy ablakpárkányon is megteheted ezt! A balkonládád, melyben nyáron a virágaidat tartottad, tökéletesen megfelel erre a célra. Tehetsz rá egy tálka vizet, magokat, kiakaszthatsz rá cinkegolyót, de még egy etető is elfér rajta!

madárvédelmi központ az ablakpárkányon

Készítette: Dell Dorottya/mme.hu

Ha igazán szeretnél gondoskodni a madarakról, az etető közelébe akassz ki odút is. Az odúk nem csak költésre alkalmasak, hanem arra is, hogy a téli hidegben a madarak összebújjanak benne, így talán átvészelik a hideg éjszakákat.

Forrás: Orbán Zoltán/Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület http://mme.hu/

 

Hozzászólások

Madárlakoma – mivel és hogyan etesd a madarakat? — 2 hozzászólás

  1. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a madárkáknak nem okos dolog az ablakpárkányra készíteni az itatót, etetőt, akkor sem, ha ott jól megfigyelhetők csemetéink számára.
    Sajnos a kismadár nekirepül az ablaküvegnek és megsérül, akár nyakát is szegheti!
    A gyümölcsfáinkra telepítem az etető helyeket, de a minap a teraszra is tettünk szotyit.
    Az előbb koppanást hallottunk és egy gyönyörű madárka feküdt a földön pihegve. Hála Istennek, el tudott repülni, de azért az etető helyet arrébb tettük az üvegtől…