Készíts búvóhelyet a süninek!

búvóhely készítése ősszel a süninek” – Anya, mesélj arról, hogyan került hozzánk a süni! – Tudjátok, a süni ősszel, amikor már egyre hűvösebbre fordult az idő, nagyon elálmosodott. Egy védett zugot keresett magának, ahol átaludhatja a telet. Erre pont megfelelő volt a sufni és a kerítés közötti rés, ahová behordta a szél az elszáradt leveleket. A süni ott összegömbölyödött és téli álmot aludt. Nem zavarta a hideg, a szél, a hóesés. Tavasszal, amikor a kertet tisztogattuk, véletlenül felébresztettük. Azóta itt lakik a kertünkben, és sokat segít nekünk távol tartani a kártevőket”.

Ezt a mesét szinte minden este elalvás előtt el kell mesélnem a gyerekeknek. Ha Te is szeretnéd, hogy a kertedben süni lakjon, aki egyben nagyon jó biológiai fegyver a kertészeti kártevők ellen, olvass tovább!

Először is tudnod kell, hogy a keleti sün hazánkban védett állat. Ezért nem tarthatod bezárva, a szabadban kell, hogy éljen. Természetesen ha beteg, legyengült állatot találsz, az más helyzet. Ilyenkor szükség lehet emberi segítségre, esetleg meg is kell etetned őt. Információért fordulj állatorvoshoz, hisz a süni alapvetően a kertben, erdőben található rovarokkal táplálkozik. Nem felel meg neki a konyhai maradék, az embereknek szánt étel.

Ne itasd a sünit tejjel, mert laktózérzékeny. Kis tálkában kihelyezett tiszta vízzel olthatod a szomját.

Éjszaka hallhatod, ahogy a kertben apró lábaival masíroz és közben röfögésszerű hangokat hallat. Ezért is hívják sündisznónak. Éjszakai életmódot folytat, ilyenkor indul vadászni. Megeszi a csigákat, rovarokat, hernyókat, talajlakó férgeket, földigilisztákat, gyíkokat. Esetenként elfogyasztja az egér-, és madárfiókákat is. Szívesen telepszik meg a falvakban, városokban, mert itt bőségesen talál táplálékot magának. Néha a kocsiútra téved, főleg, ha esős az idő  és sok a földigiliszta. Ilyenkor sajnos gyakran előfordul, hogy a gyanútlan autósok  elütik.

A sün anyuka évente kétszer is világra hozhatja utódait. Egy alomban maximum 7 kis süni van. Eleinte a tüskéik nagyon puhák és fehér színűek, kb. két hét múlva kezdenek csak feketévé és szúróssá válni. A szemük is csak ilyenkor nyílik ki. A nyár végén született sünök nem biztos, hogy túlélik a telet. Ehhez ugyanis minimum 700 grammos súlyt kell elérniük.

A sün veszély esetén tüskés gombóccá válik, ahogy azt a Vuk című mesében is láthattad. Nyár végén jól belakmározik és meghízik, téli tartalékot képez magának. Ősszel pedig búvóhelyet keres, ahol átaludhatja a telet. Szívesen fekszik avarkupacba, ezért nagyon kell figyelni arra, hogy nehogy áldozatul essen az őszi avarégetésnek.

készíts ősszel búvóhelyet a süninek

Ha a napi középhőmérséklet ősszel már nem éri el a 10 °C-ot, akkor a süni téli álomba merül. Életfunkciói lelassulnak, testhőmérséklete nagyon lecsökken és tömör, merev gombóccá húzza össze magát. Tavasszal, ahogy a levegő hőmérséklete egyre emelkedik, felgyorsul a szívverése, a légzése és a teste lassan felmelegszik. Ilyenkor nagyon sovány szegény, hisz télen elhasználta a zsírtartalékát. Ha ilyenkor talál magának eleséget a kertünkben, akkor jó eséllyel nálunk is marad és folyamatosan irtja a kártevőket.

Azért, hogy a süni a kertedben töltse a telet, készíts neki búvóhelyet a kert egy nyugodt, csendes szegletében. Ehhez nem kell bonyolult dologra gondolni, elég az, ha egy védett helyre, például két fal közé levélkupacot, ágakat halmozol. Nekünk pont egy ilyen helyen aludt a süni télen. Nagyon jól áttelel a komposzthalomban is, főleg, ha az alján kialakítasz egy akkora rést, amin be tud mászni. Egy egyszerű farakás is jó búvóhelyként szolgálhat, ha a farönkök között pont van egy “süninyi” hely. De megteszi egy ágakból, avarból rakott nagy kupac is. Erre teríts fóliát/ponyvát és rögzítsd le, hogy ne fújja el a szél.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_s%C3%BCn

A hozzászólások le vannak tiltva.