Hogy kerül a kukac a cseresznyébe?

Senki sem szereti a kukacos cseresznyét, meggyet. De hogy kerül bele a kukac a gyümölcsbe? Most megtudhatod!

 A bűnös neve: cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi)

Ez a kis légy a cseresznyét és a meggyet is szívesen fogyasztja. A veszélyt a nőstény cseresznyelégy jelenti, aki tojócsöve segítségével a cseresznyehéj alá helyezi petéit.

Egy cseresznyelégy minden szem gyümölcsbe csak egyetlen egy petét rak.

Egy fán rengeteg szem cseresznye van, honnan tudja a légy, hogy abba az egybe rakott-e már petét? Hát, elég ravasz állat, az biztos. Minden szemet, amibe már petét rakott, egy bizonyos illatanyaggal jelöl meg. Így ha legközelebb rárepül, akkor tudja, hogy ott már járt egyszer. Már egy légy is óriási kárt tud okozni a fán, hát még több!

És mi történik azután, hogy a pete bekerült a gyümölcsbe? Pár nap múlva kifejlődik belőle a nyű, ami a jóízű cseresznyét lakmározza maga körül. Ha látsz egy szem cseresznyét, ami kicsit puha, barnás színű és egy apró lyuk van rajta, abban már biztosan  falatozik egy nyű (tehát nem kukac). Ha egy másik lyukat is látsz rajta, ami nagyobb, akkor abban is biztos lehetsz, hogy már elhagyta a cseresznyét. Ha ugyanis jóllakott, akkor kifúrja magát a gyümölcsből és a földre esik. Ott bebábozódik és áttelel. A következő év májusa körül a bábból kifejlődnek a cseresznyelegyek, amelyek ismét rárepülnek a fára és minden kezdődik elölről.

A cseresznyelégy nem csak azért veszélyes kártevő, mert megeszi az általunk is kívánt gyümölcsöt. A lyukas cseresznyeszem kiváló táptalaja a moníliás gombabetegségnek, ami ilyenkor másodlagosan károsíthatja a cseresznye- és meggyfákat.

Hogyan védekezzünk ellene? A cseresznyelegyek ellen vessük be a feromoncsapdákat. Ezek sárga színű, ragadós lapok, amelyeket a faágakra kell erősíteni. Magukhoz vonzzák a legyeket, amelyek beleragadnak a csapdába. A lapokat a cseresznye sárgulása előtt kell kitenni a fákra. A lombkorona magasságának minden méterére jusson 1-2 db csapda, még a fa tetejére is! Ez a mi kertünkben szinte kivitelezhetetlen, mert a cseresznyefánk óriásira nőtt. A rajzás befejeztével a csapdákat le kell szedni és megsemmisíteni. Ezek a csapdák jelentősen gyérítik a cseresznyelégy előfordulását.

A csapdákat az alábbi oldalon meg is rendelhetitek: http://www.biokiskert.hu/yis/novenyvedelem/szin-feromon-es-egyeb-csapdak

(A csapdák teljes védelmet nem nyújtanak, ezért érdemes a rajzáskor e kártevő ellen még permetezni is ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel.)

Image credit: marincas_andrei / 123RF Stock Photo

Hozzászólások

Hogy kerül a kukac a cseresznyébe? — 3 hozzászólás

  1. Én nem vitatom a mezőgazdasági szakemberek megállapitásait de a személyes most már többéves szomorú tapasztalatom közzé adom. Nálam minden évben a legtöbb cseresznyében nem egy hanem három kukac is “székel” tehát az az állitólagos feromonos jelzés nem érvényesül. A másik kérdésem az hogy a cseresznyelégy a cserewsznye melyik részén tojja bele a petét mert a cseresznye héján nem látható sérülés nem már a virágba tojja bele?

  2. Tisztelt Wegenast László!
    A cseresznyelégy nem a virágba, hanem a gyümölcs bőrszövete alá helyezi a petét, ezt egy apró lyuk is jelzi illetve ott puhább, barnább lesz a gyümölcs. Elvileg ez a feromonos jelzés működik, de elképzelhető, hogy néhány esetben sajnos nem. A fent említett módszerekkel érdemes védekezni e kártevő ellen, vagy korai fajtákat ültetni, amelyeket még nem károsít a cseresznyelégy.

  3. Tisztelt uram!sajnos mi is kettő kukacot találtunk a cseresznyében.üdvözlettel Darányi Dávid