Félelmetes ragadozó a kertben

A hétpettyes katicabogár

Sokféle katicabogár létezik, de a legismertebb mégis ő, a hétpettyes. Biztos Te is fogtál már a kezedben. Hat lába van, a piros fedőszárnyai alatt elhelyezkedő hártyás szárnyakat használja repülésre. Az emberek nagyon szeretik, több dal is szól róla. Gondoltad volna, hogy ő egy félelmetes fenevad is egyben? A katicabogár fő tápláléka ugyanis levéltetvekből és pajzstetvekből áll. Egy kifejlett példány naponta akár 50 levéltetvet is elfogyaszt. Jó kis étvágya van! Épp ezért nagyon fontos, hogy óvjuk őket!

A nőstény katicabogár tavasszal a levelek fonákára teszi petéit, olyan helyre, ahol sok a levéltetű. Ezekből a petékből kelnek ki a lárvák, amelyek rögtön neki is esnek a tetveknek. A katicabogár lárvakorában akár 600-800 levéltetvet is elpusztít! A lárvák egyáltalán nem hasonlítanak a kifejlett bogárra, rücskös hátukkal elég furcsán festenek. Lábaikkal nagyon gyorsan haladnak és közben falják a tetveket.  Ha sok a levéltetű, a katicabogár is elszaporodik.

katicabogár lárva levéltetvekkel táplálkozik

Egy idő után a lárva a farkvégével egy szilárd helyre tapasztja magát és bebábozódik. Néhány nap múlva a katica kibújik a bábbőrből. Ilyenkor a színe még halványsárgás és pötty sincs rajta, de ahogy szárad és keményedik, úgy kezdi elnyerni végső mintázatát és színét. A kifejlődött katicabogár szárnyaival oda repül, ahol levéltetvek hemzsegnek, és kíméletlenül folytatja a pusztítást.

katicabogár báb

Ha megtámadják, okosan védekezik: halottnak tetteti magát és a hátára fordul. Közben kellemetlen szagú sárga nedvet bocsát ki magából, ezzel is riasztva a támadóját. Ha fogtál már a kezedben katicát, biztos tapasztaltad ezt a jelenséget.

katicabogár leveti ruháját

Télen a katicák védett helyet keresnek maguknak. Ilyen búvóhely lehet egy fakéregben vagy falban lévő rés, ahol szorosan egymáshoz bújva téli álmot alszanak. Vigyázzatok rájuk!


A hozzászólások le vannak tiltva.