Mi tegyünk, ha gyermekünk mérgező növényt evett?

Convallaria - gyöngyvirág: halálosan mérgező növényA mérgező növényekről már több bejegyzésben is írtam korábban, de ez a lista sosem lesz és nem is lehet teljes, hisz rengeteg ilyen növény él a természetben. Nemrég két eset is felhívta a figyelmemet arra, hogy nem elég ismerni a mérgező növényeket, de azt is tudnunk kell, hogy mit tegyünk mérgezés esetén. A médiában is hallhattuk pár hete, hogy sajnálatos módon mérgezésben meghalt egy férfi, aki tévedésből medvehagyma helyett gyöngyvirágot fogyasztott. Néhány napja pedig felhívott egy édesanya, hogy mit tegyen, mert a gyermeke megrágcsált egy mérgező növényt. Tulajdonképp én is pánikba estem és nem is tudtam hirtelen kielégítő választ adni. Ezért egy szakemberhez, Ipolyi-Topál Gittához  fordultam, aki orvos, ráadásul kisgyermekével ő is került már hasonló helyzetbe.

Mit tegyünk, ha gyermekünket egy növénnyel a szájában látjuk? Ha nem nyelte le az adott növényt, csak bevette a szájába, lehet-e ebből bármi probléma? 

Az a legfontosabb, hogy ha a gyereket virággal vagy bármivel a szájában találjuk, sosem tudhatjuk, hogy került-e belőle a gyomrába. Ilyenkor mindig a legrosszabb forgatókönyv szerint kell cselekedni, vagyis mintha lenyelte volna. Ráadásul van olyan növény, amely már a szájba jutva is irritációt okoz.

Ha a gyermek bekapott egy bogyót vagy bármilyen növényi részt, de nem tudjuk, hogy az mérgező növény-e vagy sem, mit tegyünk? 

A növényből érdemes vinni magunkkal az orvoshoz. Az első gyermekemmel volt egy ilyen történetünk. Tíz hónapos volt és szétmarcangolt egy virágot. Nem tudtam, hogy vett-e a szájába belőle, mert már csak a cafatok voltak a kezében. Felhívtam a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályát, elmondtam egy ép példány alapján, hogyan néz ki a növény. Ekkor mondták, hogy trombitafolyondárról van szó, és ekkora gyereknél már kis mennyiség is mérgezést okozhat. Úgyhogy beültünk a kocsiba, és rohantunk a kórházba.

trombitafolyondár - Campsis radicans

Trombitafolyondár – Campsis radicans: levele és virága is mérgező, érintésre bőrirritációt, duzzanatokat okoz. Lenyelve enyhén mérgező.

Ha már nagyobb a gyermek és meg tudja mondani vagy mutatni, mit “fogyasztott” pontosan, akkor mit tegyünk? Gondolom, az nem elegendő, hogy utánanézünk az interneten vagy valamilyen más forrásból tájékozódunk. Hiszen az információk hibásak is lehetnek, sőt nem minden mérgező növény szerepel az egyes listákon, mint ahogy az én honlapomon sem szerepel az összes ilyen növény.

Nem, az interneten semmiképp ne kutassunk sürgősségi helyzetben. Ez nem csak a mérgezésekre értendő, hanem bármi másra is. Másrészt akármennyire értelmes egy kisgyerek, a számfogalmai nem feltétlenül pontosak, nem tudja megmondani mennyit evett. Vagy esetleg meg van ijedve attól, hogy valami rosszat tett és nem biztos, hogy bevallja. Egy szó mint száz, mérgezésnél nem szabad száz százalékban megbízni a gyermek által nyújtott információkban.

Hasonló virága van az angyaltrombitának (Brugmansia), melynek minden része mérgező, hallucinációt okoz

Hasonló virága van az angyaltrombitának (Brugmansia), melynek minden része mérgező, hallucinációt okoz

Itassunk, etessünk-e bármit a gyerekkel mérgezés esetén? Szükséges-e a hánytatás?

Etetni semmiképp ne etessük meg a gyermeket. Régebben mindenhol az szerepelt, hogy langyos sós víz itatása után hánytatni kell a beteget. Ez ma már nem így van. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hánytatási próbálkozások az esetek kis részében eredményesek, nagyobb részben tényleges hányás nem következik be. Viszont a bejuttatott folyadék növeli a méreganyag felszívódási sebességét. Az új irányelvek alapján a hánytatás ellenjavallt, lehetőleg ne alkalmazzuk!

Ha tudjuk, hogy a gyermek olyan mérgező növényt evett, ami akár halált is okozhat,  mi a gyorsabb megoldás? Vigyük azonnal kórházba vagy hívjunk mentőt? Mit tegyünk vele a mentő megérkezéséig?

Mérgezések esetén mindig indokolt a mentő hívása, a kérdésre alapvetően és nyomatékosan a mentőhívás a válasz. Ugyanakkor az életben előfordulhat olyan, hogy a kórház mellett vagyunk, vagy gyorsabban oda tudunk jutni, minthogy a mentő kiérne, ilyenkor ezt a megoldást kell választani, de a beteg állapotát közben folyamatosan szemmel kell tartani.

A mentőre várva szintén folyamatosan legyünk a beteg mellett, eszméletlenség beálltakor fordítsuk stabil oldalfekvésbe, és figyeljük folyamatosan a légzést. Légzésleálláskor kezdjük meg az újraélesztést. A gyermekek újraélesztése speciális, semmi köze a jogosítványhoz megszerzett áltudáshoz, én nagyon javaslom, hogy minden szülő vegyen részt egy oktatáson.

maszlag - Datura stramonium

Szintén tölcsérvirága van a maszlagnak (Datura stramonium), az egész növény erősen mérgező. Görcsöket, beszéd- és mozgászavart, hallucinációt okoz

Mi történik a kórházban, ha bebizonyosodik a mérgezés gyanúja? Mire készüljön a szülő, mi történik a gyermekével?

Attól függően, hogy pontosan mit és mikor fogyasztott a gyerek, vélhetően lesz gyomormosás. Ez bizonyára elrettenti a szülőt, meg kellemetlen is, hogy az ember gyereke mérgezett. Én is nagyon szégyelltem magam, hogy ez történt a totyogósommal. De ilyenkor minden szégyenérzetet és a gyomormosás miatti sajnálatot félre kell tenni a gyerek biztonsága érdekében.

Ha olyan a növény, aminek a hatóanyagával szemben ismerünk ellenanyagot, akkor ilyet is fog kapni a gyermek, hogy az esetlegesen már felszívódott mérget semlegesítsük.

Nagyon köszönöm a kérdéseimre adott hasznos válaszokat Ipolyi-Topál Gitta háziorvosnak, a   http://haziorvosblog.hu/ szerzőjének!

Hozzászólások

Mi tegyünk, ha gyermekünk mérgező növényt evett? — 2 hozzászólás

  1. 5 évvel ezelőtt részt vettem egy baba-és kisgyermek elsősegély nyújtó tanfolyaon. Ha jól emlékszem ejtőernyő program néven futott. A tanfolyam egyik résztvevője rákérdezett a mérgező növényekkel kapcsolatos tennivalókra,és a következő választ kapta( legnagyobb megdöbbenésemre): Magyarországon nincs gyakorlatilag olyan mérgező növény,amihez a gyerekek könnyedén hozzáférnének,keserű ízük miatt amúgy se ennék meg őket??!!!. Ez volt a válasz egy 10.000 Ft.-os tanfolyamon. Örülök,hogy megjelennek korrekt információt nyújtó cikkek is ebben a témakörben. Köszönjük!

  2. Nagyon örülök, hogy hasznos információkkal szolgálhattunk. A tanfolyamról meg csak annyit, hogy a gyerekek szerintem mindenhez hozzáférnek, amihez akarnak. Nem minden mérgező növénynek keserű az íze, ezért is veszélyes ez az egész. Persze megfelelő odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.