Mérgező zöldségek

Rebarbara - Rheum rhabarbarum: levele oxálsavat tartalmaz, nagyobb mennyiségben mérgezőHallottál már róluk? Van köztük olyan, amelyik csak nyersen veszélyes, de olyan is akad, amelynek az a része mérgező, melyet nem fogyasztunk. Mivel a kisgyermekek nem tudják eldönteni, hogy mi az, ami ehető és mi nem, ezért ahhoz, hogy megóvd őket, ezt a cikket mindenképp olvasd el!

  • Rebarbara – Rheum rhabarbarum: savanykás íze miatt kedvelt kompót alapanyag. A növény pirosas levélnyelét fogyasztjuk. Nagyméretű levele viszont oxálsavat tartalmaz, ezért hasmenést okoz, nagyobb mennyiségben pedig mérgező.
  • Burgonya – Solanum tuberosum: a burgonyának a talajban kifejlődött gumóit fogyasztjuk. Viszont a virágok, a kis zöld termések, a burgonya csírája illetve az éretlen burgonyagumók is olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek. Fejfájást, hányást, hasmenést, görcsöket, légzésbénulást okozhatnak.

burgonya - Solanum tuberosum: mérgező növény.

  • Veteménybab, tűzbab/törökbab – Phaseolus vulgaris, Phaseolus coccineus: csak a nyers és csírázó babszem mérgező és az is csak nagy mennyiségben. Ha megfőzzük, teljesen ártalmatlan. Nyersen hányást, hasmenést, bélgörcsöket okoz.

veteménybab - Phaseolus vulgaris

tűzbab-a nyers babszemek mérgezőek

  • ParadicsomLycopersicon lycopersicum: a paradicsom szára és levele is mérgező. Ne engedjük, hogy az éretlen termést gyermekünk megegye! Mérgező anyagot, ún. szolanint tartalmaz, ami  az érés folyamán felbomlik. Ha zöld paradicsomot szeretnénk eltenni télire, semmi gond, a savanyítással tartósított paradicsomból ugyanis eltűnik ez a veszélyes anyag.

A paradicsom szára, levele, az éretlen zöld termés mind mérgező!

  • Pasztinák/paszternákPastinaca sativa: főleg ételízesítőként hasznosítják és e célból termesztik. Megvastagodott karógyökerét fogyasztjuk. Levele viszont nem ehető a benne található hangyasav miatt. A levél érintése bőrgyulladást okozhat.

pasztinák - paszternák: Levele ehetetlen a benne található hangyasav miatt

Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net


Hozzászólások

Mérgező zöldségek — 1 hozzászólás

  1. Az én fiam (12 éves) nagyon szereti a zöldbabot nyersen, több éve eszi a veteményeskertből. Eddig szerencsére semmi baja nem lett tőle. Még lehet?