Mérgező lágyszárú növények

A mérgező növényeket felsorolni képtelenség, rengeteg van belőlük. Az alábbiak közül nem mindegyik fordul elő a kertekben, vannak köztük olyanok is, amelyekkel kirándulás alkalmával, erdőn-mezőn találkozhattok.

A mi kertünkben is van néhány mérgező dísznövény, pl. Delphinium, amelyik a kedvenc virágos növényem, de van gyöngyvirág, csillagfürt, szellőrózsa, bazsarózsa és kökörcsin is. Ezeket a növényeket nem tudjuk teljesen száműzni a kertünkből. A kisgyerekeknek el kell magyarázni, hogy semmilyen növényt ne vegyenek a szájukba, a totyogók mellett legyünk ott folyamatosan. A nagyobbaknak meg lehet tanítani, pontosan melyik virág jelent veszélyt a számukra. Persze ha megjelenik egy csattanó maszlag a kert szélén vagy feltekeredik a csucsor a kerítésen, azt  rögtön eltávolítom.

Mérgező lágyszárú növények:

Fotók forrásai:  3, 4, 6, 7, 8, 12, 14, 17, 18, 21, 35-ös számú képeket készítette: Bognár János http://www.plantarium.hu// 

26-os: http://www.freedigitalphotos.net

1, 5, 10, 11, 19, 29-es: http://en.wikipedia.org/wiki/

 

Ricinus – Ricinus communis : a magvakban található anyag a ricin, mely erősen mérgező. 6 mag elfogyasztása már halált okozhat! Szédülést, ájulást, hasmenést, vesegyulladást, sárgaságot okoz.

1.

Hunyor – Helleborus fajoka növényben található mérgező glükozid izgatja a bőr- és nyálkahártyát, továbbá hányást, hasmenést, keringési zavarokat, szabálytalan szívverést okoz.

2.

Sisakvirág – Aconitum fajok: az egész növény kifejezetten mérgező, égető érzést okoz a bőrön és a szájban, súlyos esetben légzés- és szívbénulás állhat elő.

3.

Bürök – Conium maculatum: minden része mérgező. A szájban égető érzés jelentkezik, hányást, hasmenést, végtagok elgyengülését, bénulást okoz.

4.

Gyilkos csomorika – Cicuta virosa: kifejezetten mérgező, 2-3 g friss növényi rész elfogyasztása halált okozhat! Főleg az édeskés gyökerek elrágása okozza a bajt, hányást, epileptikus görcsöket és eszméletvesztést okoz.

5.

Ebzeller – Aethusa cynapium: a petrezselyemhez hasonlító, erős fokhagyma szagú növény. Nyelési nehézségeket, hányást, hasmenést, görcsöket, bénulást okozhat.

6.

 

6.

Nadragulya – Atropa belladonna: az egész növény, de főleg az édeskés bogyók lehetnek veszélyesek a gyerekekre. 3-4 darab termés elfogyasztása már halált okozhat kisgyermeknél! Egyéb tünetek: beszédzavar, mozgáskoordinációs zavarok, hallucinácó, szapora pulzus, kitágult pupillák.

7.

7.

Beléndek – Hyoscyamus niger: utak mentén, szántókon előforduló, kellemetlen szagú növény. Minden része mérgező de a magvak és a gyökér különösen. Szédülést, fejfájást, hidegrázást, hallucinációt, látás- és beszédzavart okoz.

8.

Maszlag – Datura stramonium: az egész növény erősen mérgező! Tünetek: beszédzavar, görcsök, mozgászavar, hallucináció, gyors pulzus.

9.

Dohány, díszdohány – Nicotiana fajok: az érett magvak kivételével a növény minden része nikotint tartalmaz. Fejfájást, szédülést, rángógörcsöket, hányást, hasmenést, érgörcsöket, légzésbénulást okoz. Nagy mennyiségben halálos.

10.

Zászpa – Veratrum album: az egész növény erősen mérgező, nedves területeken, láperdőkben fordul elő. Olyan mérgező alkaloidokat tartalmaz, amelyek hányást, hasmenést, görcsöket, fulladásos tüneteket okoznak. Halálos lehet.

11.

Kikerics – Colchicum fajok: az egész növény erősen mérgező. Hegyi réteken, tölgyesekben fordul elő. 5-10 darab mag elfogyasztása már halálos adagot jelent.  Nyelési nehézségek, hányás, hasmenés, bénulás, légzési és keringési elégtelenség.

12.

Ebszőlő csucsor – Solanum dulcamara: és fekete csucsor – Solanum nigrum: A bogyók és a levelek is szaponint tartalmaznak, 10 bogyó már halálos lehet! Hányás, hasmenés, szédülés, vesegyullladás, görcsök, bénulás.

13.

Kontyvirág – Arum fajok: erősen mérgező növény, nyirkos erdőkben gyakori. Az édeskés bogyók miatt veszélyes lehet a gyerekekre. Bőrgyulladást, nyálkahártya gyulladást, hányást, hasmenést, szívproblémákat, görcsöket okoz. Halálos is lehet.

14.

14.

Salamonpecsét – Polygonatum: főleg a bogyók mérgezőek, de csak nagy mennyiségben. Hányást, hasmenést, hallucinációt, szívritmuszavart okoz.

15.

Kökörcsin – Pulsatilla fajok: bőrizgalom, hányás, hasmenés, központi idegrendszer gátlása

16.

Földitök – Bryonia fajok: kúszónövények, melyeknek borsó nagyságú magjai igen mérgezőek. Bőrgyulladást, erős hasmenést, veseproblémákat, szédülést, légzésbénulást okoz.

17.

 

Fehér üröm –  Artemisia absynthium : az egész növény mérgező. Tünetek: bágyadtság, gyomor- vesegyulladás, görcsök, szédülés.

18.

Sárga nőszirom –  Iris pseudacorus: az egész növény mérgező,  hasmenést, szívműködési zavarokat okoz.

19.

Szellőrózsa – Anemone fajok: külsőleg bőrirritációt okoznak. Lenyelve hányást, hasmenést, gátolja a központi idegrendszert.

20.

Boglárkafélék – Ranunculaceae család: ilyenek pl.: mocsári gólyahír, kúszó-, vízi-, sokvirágú boglárka. Szaponint tartalmaznak, mely ingerli a bőr- és nyálkahártyát, bénítja a központi idegrendszert.

21.

Vérehulló fecskefű – Chelidonium majus:  gyógynövényként termesztik, de kertünkben gyomnövény.  A növény mérgező, a szárat eltörve narancssárga nedv folyik ki, mely a bőrön hólyagok képződését okozhatja. Lenyelve gyomor- és bélpanaszokat, keringési zavarokat okoz.

22.

Mák – Papaver somniferum: csak éretlen állapotban az egész növény mérgező. Tünetek: szédülés, elalvás, légzőközpont gátlása, szívműködés lassulása.

23.

Csillagfürt – Lupinus fajok: a növényben található alkaloidok hányást, nyelési nehézségeket, szívritmuszavart, bénulást okoznak.

24.

Kutyatej – Euphorbia fajok: a növényekben található tejnedv a bőrre kerülve hólyagokat, a szembe jutva kötőhártya gyulladást okoz. Lenyelve égető érzést a szájban, hányást, hasmenést okoz.

25.

Gyűszűvirág – Digitalis fajok: termesztett gyógynövény, szívgyógyszerek alkotórésze. Az egész növény, de főként a levelek mérgezőek. Hányást, hasmenést, szívritmuszavarokat okoz.

26.

Pitypang – Taraxacum officinale – kertünkben gyomnövény, egyébként gyógynövényként termesztik. Enyhén mérgező a növény gyökere és szára, hányást, hasmenést, szívritmuszavarokat okoz.

27.

Gyöngyvirág – Convallaria majalis: minden része mérgező, akár halálos kimenetelű is lehet. Főleg a szívizomzatra hat, szívritmuszavart, szívleállást okozhat. Ha erdőben jársz, vigyázz, nehogy összekeverd a medvehagymával!

28.

Aranytrombita– Allamanda cathartica: Brazíliából származó sárga virágú kúszónövény. Minden része mérgező, bőrirritációt is okoz.

29.

Bazsarózsa – Paeonia officinalis : az egész növény mérgező. Gyomor-és bélgyulladást, hányást, hasmenést okoz

30.

Kála – Calla fajok: főleg vágott virágként ismerjük. Az egész növény mérgező, bőrgyulladást, nyálkahártya irritációt, görcsöket, légzésbénulást okoz

31.

Nárcisz – Narcissus fajok:  hagymája mérgező, hányást, hasmenést, ájulást okoz.

32.

Tulipán – Tulipa hibridek: hagymája mérgező, hányást, hasmenést, ájulást okoz. Levele és virága  égető érzést okoz a szájban és a bőrön, lenyelve szív- és keringési zavarokat, légzésbénulást is okozhat!

33.

Sáfrány – Crocus: hagymagumója mérgező, hányást, hasmenést, ájulást okoz.

34.

Kapotnyak – Asarum fajok :  a növény gyökere, hajtása és levele mérgező. Hányást, gyomor- és bélgyulladást, akár légzésbénulást is okozhat.

35.

35.

Szarkaláb – Delphinium fajok: enyhén mérgező növény, a gyökér és a levél a vérnyomás csökkenését okozza.

36.

Trombitafolyondár – Campsis radicans: levele és virága is mérgező, érintésre bőrirritációt, duzzanatokat okoz. Lenyelve enyhén mérgező.

trombitafolyondár - Campsis radicans

37.

 

Felhasznált irodalom: Növények a kertépítészetben -Mezőgazda Kiadó- 2003, Mérgező növények, mérgező állatok-Lícium-1993

 

A hozzászólások le vannak tiltva.