Biztonságos kert

Egy kert kialakítása egyáltalán nem egyszerű feladat. Pláne akkor, ha kisbaba, kisgyermek van a családban. Mi, szülők, jól tudjuk: a gyerekeket elég csak egy másodpercre szem elől veszíteni és rögtön hajmeresztő dolgokra képesek. Vigyázzunk rájuk! Alakítsuk ki úgy a kertet, hogy kerüljük a balesetveszélyes dolgokat. Az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 • Kerítés, kapu: a kapu
  legyen jól zárható, kisgyerek egyedül ne tudja kinyitni. A kerítésen ne legyenek olyan hézagok, lyukak, amelyen a gyerek kimászhat vagy valamelyik testrésze beszorulhat.
 • Kocsibeálló, automata kapu, önműködő garázsajtó: szintén sok veszély forrása lehet, inkább ültessük be a gyereket a kocsiba amíg kitolatunk/beállunk. Sok ilyen balesetről lehet hallani, hisz egy guggoló kisgyermeket szinte lehetetlen észrevenni ha épp tolatunk.
 • Mérgező növények: statisztikailag szerencsére elég kicsi az esélye, hogy gyermekünk mérgezést szenved egy növénytől, de előfordulhat. Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy semmilyen növényi részt ne vegyenek a szájukba, mert veszélyes lehet! Kertészkedés után mindig alaposan mossanak kezet! Ha nagyobbak, konkrétan meg lehet nekik tanítani, melyik növény milyen része mérgező. Ha 1-2 éves totyogó babánk van, a különösen mérgező növényt kerítsük el vagy távolítsuk el a kertből. Ne hagyjunk kisgyermeket felügyelet nélkül a kertben!
 • Szúrós, tövises növények: ne olyan helyre telepítsük, ahol a gyerekek szaladgálnak, játszanak, inkább a kert egy eldugott részébe, kerítés mellé kerüljenek!Biztonságos kert kialakítása: kerüljük a szúrós növények alkalmazását
 • Kerti tó, kerti medence: igazi élmény lehet a gyerekek számára, a kerti tó vonzza a különböző vízi élőlényeket. A tavat és a medencét is kerítsük el vagy fedjük le, ha kisbabánk van! Nagyobb gyerekeknél is folyamatos odafigyelést igényel, de háziállatainkra is fokozott veszélyt jelent, hisz a kerti tó medre síkos, egy kisállat nehezen tud belőle kimászni.
 • Magas lépcsők, erkélyek: zárjuk le egy kis ajtóval, korláttal
 • Szerszámtároló, sufni: mindenképp zárjuk a gyerekek elől. Szerszámot, kerti gépet ne hagyjunk sosem elől. A kertben használatos vegyszereket mindig jól zárható szekrényben tároljuk. Biztonságos kert: a kerti gépeket áramtalanítsuk és pakoljuk el
 • Elektromos gépek: mindig tegyük el használat után, vagy ha kint is hagyjuk, áramtalanítsuk!
 • Létra: gyümölcsszedésnél, metszésnél vigyázzunk, nehogy a gyerekek felmásszanak amíg egy pillanatra nem figyelünk. gyümölcsszedésnél, metszésnél vigyázzunk, nehogy a gyerekek leessenek a magas létráról
 • Kavics, murva: a legkisebbek mindent a szájukba akarnak venni!
 • Fára mászás: nagy híve vagyok, ugyanakkor mindig ott állok a gyerekek mellett/alatt:) ha esnek, legalább puhára essenek. Vigyázzunk az öreg, korhadt, beteg fákkal, könnyen letörhet az ág a súly alatt.
 • Kerti sütögetés: akinek kertje van, nyáron kihasználja az alkalmat és meghívja a barátait, rokonait egy kis bográcsozásra, grillezésre. Nincs is ennél jobb dolog! De fél szemünk mindig legyen a gyerekeken!kerti sütésnél fokozottan figyeljünk a gyerekekre!
A hozzászólások le vannak tiltva.