Kertészkedés gyerekekkel a Kapocs napközis táborban

Kertészkedés a napközis táborbanA tavalyi évhez hasonlóan az idén nyáron is kertészkedtünk a gyerekekkel a Kapocs a Gyermekekért napközis táborában a Csillaghegyi Közösségi Házban. A ház udvarán egy kis ágyásban paradicsom palántákat gondoztunk, ültettünk körömvirágot, mentát, madársalátát, vöröshagymát. A növények mellé műanyag kanalakat szúrtunk, melyekre a gyerekek ráírták a növények neveit. Közben jót beszélgettünk a kertészkedésről, arról, hogy ki milyen növényt gondoz otthon, milyen fűszernövényeket ismer. A webáruházunkban kapható szerszámok segítségével a gyerekek felásták, kapálták, gereblyézték a rendelkezésre álló kis területet.

Növény jelölő műanyag kanál

A beltéri foglalkozásokon a gyerekek megismerték és megkülönböztették a búza-, zsázsa- és mustármagokat. Üres műanyag dobozokba papírtörlőt hajtogattunk, melyet vízzel spricceltünk be. Ezekre szórták a gyerekek a csíráztatni való magokat ízlésük szerint vegyesen vagy csak egy-két félét felhasználva. Vízzel való spriccelés után az ablakpárkányra helyezték és a nap végén hazavihették. Ha az otthoni gondozás sikeres volt, a gyerekek friss, egészséges, vitamindús csírákkal egészíthették ki a reggelit, vacsorát.

Magok csíráztatása

Magok csíráztatása

A menta ültetése is nagy élmény volt a gyereknek! Az újrahasznosítás jegyében üres tejfölös és joghurtos poharakat használtunk fel erre a célra. A menta nagyon egyszerűen és sikeresen szaporítható, erről egy korábbi cikkben már olvashattál. A tábor előtt kb. 2 héttel hajtásokat vágtam az otthoni mentabokorról, melyeket vízbe állítottam. Mire a tábor megkezdődött, a kis menták szépen meggyökeresedtek. A tejfölös poharakba elültetett mentákat meglocsolták, majd fa spatulával megjelölték a gyerekek. A mentát a nap végén hazavitték, otthon egy nagyobb cserépbe átültetve vagy a kertbe kiültetve nevelhetik majd tovább.

Gyökeres menta dugványok

Menta ültetése gyerekekkel

Menta szaporítása

Kertészkedés gyerekekkel

A gyerekeket még rengeteg program várta minden héten, pl.: drámajáték, kézműves foglalkozások, festés, kütyü szakkör és még sok minden más, így rengeteg élménnyel gazdagodva térhettek haza.

A Kossuth Rádió is beszámolt a táborról. A gyerekekkel, nevelőkkel készült beszélgetést erre a linkre kattintva tudjátok meghallgatni: http://www.mediaklikk.hu/2014/07/11/hol-mulatjak-az-idot-a-gyerekek/

A hozzászólások le vannak tiltva.