Ha elmúlnak a fagyosszentek

fagyosszentek elmúltával ültethető a muskátliPongrác, Szervác, Bonifác (és utána Zsófia, a kislányom:). Fagyot nem, de elég hideg időt hoztak az idén. Sok kertész, zöldség- és gyümölcstermesztő jogosan tart ezektől a napoktól, hisz ha ilyenkor fagy, az egész éves munkájuk kárba veszhet.

De most már gyönyörű az idő! Úgyhogy ki a kertbe és nézzük, mi az, amit nyugodt szívvel ültethetsz! 


Ha eddig nem tetted meg, biztonsággal ültethetsz muskátlit balkonládába, cserépbe, szabadföldbe. Vehetsz új növényeket, de kirakhatod az áttelelt muskátlikat is, amik eddig a lépcsőházban sínylődtek.

fagyosszentek után ültessük ki a muskátlit

Vegyél egynyári virágpalántákat, és ezekkel dobd fel a kerted vagy balkonod! Ilyenek például a petúnia, bársonyvirág, verbéna, nebáncsvirág (pistike), begónia, záporvirág, bojtocska, fülesternye, borzaskata. De ha előrelátó voltál, és február-márciusban virágmagot vetettél cserépbe, amit eddig a szobában nevelgettél, azt most már kiteheted szabadföldbe.

színes egynyáriak

A zöldségágyásodba vess uborkát, cukkinit, tökféléket, babot!

Ültesd el a dália gumóit és a kardvirág hagymagumóit!

májusi fagyok után ültessük a kardvirágot

Most már kiültetheted a magról nevelt paradicsom- és paprika palántáidat is! Ha nem próbálkoztál a magvetéssel, vegyél a piacon kész palántákat. Ezeket minden nap locsold, mert nagyon szeretik a vizet. A paradicsomot pedig folyamatosan kötözd a karóhoz, majd meglátod, milyen gyorsan nő!

Ne feledkezz meg a szobanövényekről sem! Érdemes őket alaposan lezuhanyozni, hogy megszabaduljanak a rájuk rakódott portól. Át is ültetheted őket, ha már kinőtték a régi cserepüket és a gyökérzetük nagyon behálózta a virágföldet. Néhány szobanövény kifejezetten szereti a szabad életet, ezért kiteheted őket a balkonra, vagy akár cserepestül beáshatod a virágágyásba. Figyelj, mert kint hamarabb szomjasak lesznek, sűrűbben kell őket locsolnod!

És egyet majdnem elfelejtettem: egyél minél több földiepret, hisz most van a szezonja! Ugye, Te is imádod?

eper

A hozzászólások le vannak tiltva.