Adventi készülődés. Adventi koszorú készítése

Elérkezett az Advent, ami latinul “eljövetelt” jelent. Ilyenkor lelkiekben is felkészülünk a karácsonyra. Ez a várakozás, a befelé fordulás ideje. Ekkor készítjük el az adventi koszorút illetve az adventi kopogtatót.

Tudtad, hogy az első adventi koszorút egy hamburgi lelkész készítette 1860-ban? 24 gyertya égett rajta és a lakásában függött családja nagy örömére. Minden nap meggyújtott rajta egy gyertyát, így karácsonyra már 24 gyertya égett a koszorún, ami állítólag egy szekér kerekéből készült.  

Később a templomok kupolája alá is függesztettek fel hasonló koszorúkat, így minden templomba járó ember jól láthatta őket. Csak később alakult ki az a szokás, hogy az adventi koszorún 4 gyertya égett, ebből 3 lila, 1 pedig rózsaszín. Ezek a bűnbánat és a bűnbocsánat színei a katolikus vallásban. A négyes szám pedig a december 25-e előtti 4 hetet jelenti.

Az első gyertyát mindig a karácsony estét (dec. 25) megelőző 4. vasárnapon kell meggyújtani, majd minden vasárnap egy újabb gyertya következik. Így a karácsony előtti vasárnapon már az összes gyertya ég a koszorún.

az adventi koszorú története

Image credit: vlkvojtech / 123RF Stock Photo

Az adventi koszorúhoz alkalmas növények

Ha Te készíted a koszorút, akkor most bemutatok néhány növényt, amit felhasználhatsz hozzá.

A koszorú alapja általában szalmából készül, ehhez kell hozzáerősíteni az örökzöld ágakat, például tuját, borókát, ciprust, hamisciprust. Ezek tartósak, sokáig szépek maradnak. A fenyők közül 4 hétig igazán csak a nordmann fenyő bírja ki a lakásban, a többi nagyon hamar lehullatja tüskéit. Nagyon jó kiegészítő lehet a hamvaska levele, ami a telet idézi. Igazi “karácsonyi növény” a magyal, de ezzel óvatosan bánj, mert nagyon szúrós a levél széle.

adventi növény: hamvaska

adventi koszorúhoz alkalmas növény a magyal

A kertből vagy séta alkalmával különböző bogyókat, terméseket gyűjthetsz a koszorú díszítéséhez. November végén általában még szedhető a tűztövis, borostyán, madárbirs, berkenye, galagonya, csipkebogyó, vadszőlő, bugás csörgőfa termése, dió, mogyoró, tobozok. Ezeken kívül felhasználhatsz még különböző szárazkötészeti alapanyagokat, például: fahéj, szárított alma- vagy narancskarikák, csillagánizs, makktermés, lótusztermés, mák, stb. Ezeket ragasztópisztollyal vagy dróttal rögzítsd a koszorúalaphoz.

bugás csörgőfa termése

borostyán termése és levele

Adventi koszorú készítése

Manapság a koszorúkat biztonsági okokból inkább az asztalon szoktuk elhelyezni. Természetesen vehetsz kész koszorút is, de sokkal nagyobb öröm a család által közösen készített alkotásban gyönyörködni. Mindenképp kérd felnőtt segítségét, hisz a gyertya beszúrása a koszorúalapba vagy a drótozás egyáltalán nem könnyű feladat. A koszorúalap készülhet szalmából, mohából illetve tűzőhabból is, amibe a kívánt növényeket, terméseket beletűzzük.

A mi koszorúnk így készült:

Hozzávalók:

  • szalma koszorúalap
  • 4 darab gyertya
  • örökzöld ágak a kertből
  • különböző termések, bogyók, mutatós levelek
  • metszőolló, drót, ragasztópisztoly
szalma koszorúalap
A koszorúalaphoz hozzádrótoztam a kertből szedett ágakat. Borókát használtam erre a célra. A drót lehet folytonos, amellyel körbetekered az alapot és az ágakat, de lehet vágott drótból kis hurkokat készíteni, amivel odafogod az ágakat az alaphoz. Alulra nem kell tenni zöldet, hiszen azt úgysem látjuk (kivéve a felfüggesztett koszorúnál). Vigyázz arra, hogy a drót ne látszódjon ki.
 
adventi koszorú készítése

Ezután a gyertyák drótozása következik. Óvatosan, nehogy megégesd a kezed, a drót hamar felforrósodik!

Vágj 4 egyforma drótot, nem kell túl hosszú. Akkora legyen, hogy ha beleszúrod az alapba, ne fusson túl rajta, de erős is legyen, hogy megtartsa a gyertyát. A drótot rövid ideig tartsd egy gyertyaláng vagy a gáztűzhely lángja fölé. Melegen sokkal könnyebben bele tudod szúrni a viaszba. A gyertyád a 4 dróttal most így néz ki, mint egy felborult szék:

adventi koszorúhoz feldrótozott gyertya

Az így elkészült gyertyákat határozott mozdulattal szúrd bele a koszorúba. A gyertyákat többféle módon is elhelyezheted. Lehet egymással szemben 2-2 darab, lehet egymás mellett 3 és vele szemben 1, de lehet 4 gyertya szépen elosztva a koszorún. Mi ez utóbbit választottuk. Ezek után már csak a díszítés van hátra. Fel lehet használni a kertből szedett terméseket, ágakat, dróttal vagy ragasztópisztollyal rögzítve. Mi arany színű dekorspray-vel lefújtunk néhány földimogyorót, lótusztermést és ezeket is felragasztottuk. Használtunk még madárbirs ágakat a kertből, hosszú fahéj rudat és a makk sipkáját is. Ünnepi szalagból még masnit is készíthetsz!

adventi koszorú készítése gyerekekkel

A hozzászólások le vannak tiltva.